Kaasmaken

Kaas maken is een heel proces. Wij hebben als groep deze processen vastgelegd op camera, zoals u hieronder ziet. 2 Leden van ons groepje hebben zelf hun eigen kaas gemaakt!

(er staat een film van het kaasmaken op een usb-stick)

Kaas komt veel voor in de Alblasserwaard en de Krimpenerwaard.

Hieronder vindt u uitleg en een video hoe kaas wordt gemaakt

 

Stremmen

’s Ochtends wordt de melk opgehaald bij een boer. De melk wordt op bestemming op temperatuur wordt gebracht. Daarna moet je karnemelk en een aantal druppels stremsel toevoegen.  Na het toevoegen van het zuursel en stremsel moet je het zo’n dertig minuten wachten tot de melk dik is geworden.

 

Snijden van wrongel

Na de rustperiode moet je het wrongel gaan snijden(de gestremde melk) Dit duurt een kwartier tot twintig minuten. Je moet messen of andere appratuur door de melk roeren of snijden, net zo lang totdat het wrongel een millimeter of 2 klein is.

 

Wassen van de wrongel

Daarna wordt de wrongel twee keer gewassen. Dit moet je doen zodat er minder melksuikers in de kaas zitten. Je pak een pan, een zeef en een houten lepel. Je moet de wei er vanaf scheppen en omvangen. Het overgeblevende in een pan, wordt de kaas, dus dit moet je bewaren.

In het vat doen

Dan is het tijd om de kaas in het vat te doen. Je schep het kaas in een vat, en dek dit met een glasplaatje toe. Als je kruidenkaas gaat maken moet je nu  de kruiden er nu ook bij. Het is nu flink aanstampen.

 

Persen

Nu doen we de kazen in het kaasvat met een deksel erop. Hij wordt nu aangedrukt, zodat het water wat nog tussen het kaas zit eruit loopt. De kaas wordt vervolgens gekeerd, terug in de vorm gedaan en weer geperst.

 

Rijpen

Nu is het tijd om de kazen te laten rijpen. Alleen om af en toe ze om te keren.

plastificeren

daarna gaan we de kaas insmeren met knoflooksaus, dat is een natuurproduct die dient als plastificeermiddel, eerst moet je de bovenkant en zijkanten insmeren met de saus met een spons. daarna wacht je een kwartier tot half uur totdat ie droog is en doe je ook de onderkant.